Goed en slecht cholesterol

Er bestaan twee verschillende vormen van cholesterol. Het LDL-cholesterol (Low Density Lipoprotein Cholesterol; oftewel het »slechte« cholesterol) transporteert cholesterol van de lever via de bloedvaten naar het weefsel. Is het LDL-cholesterolpeil verhoogd, dan kan het zich bij de bloedvatwanden ophopen en daarmee aanzienlijk aan het ontstaan van aderverkalking bijdragen.

Het HDL-cholesterol (High Density Lipoprotein Cholesterol; oftewel het »goede« cholesterol) transporteert daarentegen het cholesterol van de bloedvaten terug naar de lever en vermindert zo het risico op aderverkalking.

Een andere belangrijke component: triglyceride

Triglyceriden worden ook neutraalvetten genoemd en kunnen bij het ontstaan van aderverkalking tevens een grote rol spelen. Zij zijn het hoofdbestanddeel van de vetten die we via voeding opnemen. Het vetweefsel van het lichaam bestaat voor het grootste deel uit triglyceriden.

In opgeslagen vorm zijn ze de belangrijkste energiereserve van het lichaam. Bij slechte voeding, maar vooral ook bij overmatig alcohol gebruik of door erfelijke aanleg, stijgt de concentratie triglyceride in het bloed.

 

terug naar de beginpagina